Η διάσημη ιταλική συνταγή με σάλτσα φρούτων του δάσους
Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ανάβουμε τη φωτιά και βράζουμε αυτό το μείγμα μέχρι να φουσκώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε λίγο νερό να μαλακώσουν και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα. Κόβουμε το ξύλο της βανίλιας στη μέση και παίρνουμε τους σπόρους και τους προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε και μια κουτάλα γεμίζουμε τα φορμάικα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν. Σερβίρουμε τη πανακότα στο πιάτο και ντύνουμε με τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα
Βάζουμε τη ζάχαρη και το λεμόνι με το λικέρ μαστίχας στο τηγάνι, ανάβουμε τη φωτιά και μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε και τα φρούτα του δάσους. Το αφήνουμε να βράσει και μόλις δέσει η σάλτσα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σάλτσα μπορούμε να τη διατηρήσουμε σε ένα γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
• 1 λίτρο κρέμα γάλακτος
• 200 γρ ζάχαρη
• 200 ml φρέσκο γάλα
• 10 φύλλα ζελατίνης
• 1 ξύλο βανίλιας
Για τη σάλτσα
• 1/2 σακουλάκι κατεψυγμένα φρούτα του δάσους
• 150 γρ ζάχαρη
• 20 ml χυμό λεμόνι
• 50 ml λικέρ μαστίχας