Γαλοπούλα γεμιστή

Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα.

Εκτέλεση: 

Για το μαρινάρισμα:

Σε μια λεκάνη που να χωρά ακριβώς τη γαλοπούλα ανακατεύω όλα τα υλικά τη μαρινάδας. Βάζω εκεί και τη γαλοπούλα και την αφήνω να μαριναριστεί όλο το βράδυ, γυρίζοντάς την αργά πριν πέσω για ύπνο, καθώς και νωρίς το πρωί.

Την επομένη:

Ανακατεύω όλα τα υλικά της κρούστας σε ένα μπολ. Βγάζω τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα (διατηρώ τη μαρινάδα κατά μέρος), τη σκουπίζω πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και την αλατοπιπερώνω, μέσα κι έξω. Περνάω τα δάχτυλά μου κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας, ξεκινώντας από το σημείο της βάσης του λαιμού, που το δέρμα είναι πιο χαλαρό. Βάζω αργά και με προσεκτικές κινήσεις τα δάχτυλά κου, ώστε να ανασηκώσω όλο το δέρμα της γαλοπούλας και να το ξεκολλήσω από τη σάρκα, πάντα με προσοχή για να μην σχιστεί. Στο χώρο αυτό βάζω προσεκτικά το μείγμα της κρούστας, σπρώχνοντάς το ομοιόμορφα παντού. Τοποθετώ τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί και την φήνω στην άκρη.

Για τη γέμιση:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το Βιτάμ σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά, τα συκωτάκια, το κρεμμύδι και το πράσο, για 6 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει καλά χρώμα ο κιμάς. Προσθέτω το ρύζι, το τριμμένο μήλο, τα κάστανα, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Ρίχνω και 2 φλιτζάνια νερό και μαγειρεύω μέχρι να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το μπαχάρι και μαγειρεύω για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη γραβιέρα και ανακατεύω καλά.

Για το ψήσιμο:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα τη γέμισης και ράβουμε το άνοιγμα με σπάγκο και σακοράφα ή το στερεώνουμε με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής. Τακτοποιούμε τη γαλαπούλα στο κέντρο του ταψιού και την περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Την ψήνω για 2 - 2½ ώρες, περιχύνοντας την κάθε 20 - 30 λεπτά με τη μαρινάδα της. Είναι έτοιμη όταν το δέρμα της θα έχει ροδίσει καλά και το ψαχνό της θα έχει μαλακώσει. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη, πιέζοντας την σε ένα σημείο κοντά στο κόκαλο ενός μπουτιού: το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι εντελώς διάφανο, αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμη, σκεπάζοντας την, αν χρειάζεται, με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, για να μην καεί η πέτσα της.

Υλικά: 

• 1 μέτρια γαλοπούλα βάρους 2½ - 3 κιλών
• αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

• χυμός από 5 πορτοκάλια
• 1 φλιτζάνι Μπραντυ
• 4 φλιτζάνια γλυκό λευκό κρασί

Για τη γέμιση

• 4 κουτ. σούπας Βιτάμ
• 200 γρ. χοιρινός κιμάς, από πανσέτα ή λαιμό
• τα συκωτάκια της γαλοπούλας
• 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
• 1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
• 150 γρ. ρύζι καρολίνα
• 1 μήλο, χωρίς τα κουκούτσια και τη φλούδα του, τριμμένο
• 1½ φλιτζάνι κάστανα βρασμένα, κομμένα στη μέση (χρησιμοποιήστε τα έτοιμα προβρασμένα και συσκευασμένα σε βάκουμ κάστανα που πωλούνται αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ)
• 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
• 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
• 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα

Για την κρούστα

• 1 φλιτζάνι μαλακωμένο Βιτάμ
• ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
• ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
• ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
• ελάχιστη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη