Μερμηγκάτο

Ένα νόστιμο γλυκό φούρνου

Εκτέλεση: 

Ξεκινάμε βράζοντας τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Αφήνουμε το βούτυρο και τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, ένα-ένα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι, κατόπιν ανακατεύουμε το αλεύρι με την τρούφα. Προσθέτουμε στον κάδο το γάλα, χλιαρό, το κονιάκ τις κάψουμε βανιλλίνης, σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε το αλεύρι, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. ίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ή αντικολλητικό μέτριο τετράγωνο ταψί.
Ψήνουμε στους 180οC για περίπου 50 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το καυτό κέικ από τον φούρνο, το χαράζουμε ελαφρά και το σιροπιάζουμε.Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα της επικάλυψης, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουμε μια πηχτή κρέμα και περιχύνουμε το κέικ.Αφού κρυώσει καλά και σταθεροποιηθεί η κρέμα, τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Διακοσμούμε την επιφάνεια με τρούφα.

Υλικά: 

Για το κέικ

• 300 gr. αλεύρι φαρίνα
• 125 gr. βούτυρο
• 115 gr. ζάχαρη
• 80 ml. γάλα
• 50 ml. μπράντι
• 4 μεγάλα αυγά
• 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
• 2 κάψουλες βανιλίνη
• 150 gr. τρούφα
• ελάχιστο αλάτι

Για το σιρόπι

• 350 gr. ζάχαρη
• 280 ml. νερό
• 1 μικρό ξυλάκι κανέλα

Για την επικάλυψη

• 120 gr. βούτυρο
• 130 gr. ζάχαρη
• 18 gr. κακάο άγλυκο
• 35 gr. νισεστέ ή κόρν φλάουρ
• 400 ml. γάλα φρέσκο
• 1 κάψουλα βανιλίνη
• Τρούφα επιπλέον για την διακόσμηση