Σμυρναίικο εκμέκ

Σμυρναίικο εκμέκ με κρέμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση: 

Διαλύουμε τη μάγια σε λίγο χλιαρό νερό με λίγο αλεύρι ώστε να γίνει χυλός και την αφήνουμε σε θερμοκρασία 35 βαθμών να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες (περίπου μισή ώρα). Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί με τη μαγιά στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος ώσπου να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (περίπου μια ώρα) σε μέρος ζεστό (35 βαθμούς). Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και αφού έχουμε πρώτα ανοίξει τη ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος, τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Την αφήνουμε να φουσκώσει -περίπου μια ώρα- σε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί τουλάχιστον ο όγκος της. Τα ψήνουμε για 15' στους 160 βαθμούς με αέρα και στη συνέχεια τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε για 30' στους 120 να στεγνώσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια ξαναβάλτε τα στη θέση τους στο ταψί. Φτιάχνουμε το σιρόπι και με ζεστό το σιρόπι και κρύο το εκμέκ. Επικαλύπτουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε σε κομμάτια και γαρνίρουμε με σαντιγί και κερασάκια.

Υλικά: 

• 21 γρ. μαγιά νωπή (1/2 πακετάκι χελιδόνι)
• 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 60 γρ φυτικό βούτυρο λιωμένο
• 60 γρ. ζάχαρη
• 80 γρ. γιαούρτι πλήρες
• 1/4 κ.γ. αλάτι
• 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
• 1/4 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
• 1 αυγό

Υλικά για το σιρόπι

• 750 γρ. ζάχαρη
• 550 γρ. νερό
• 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού