Καταΐφι ή κανταΐφι

Η αυθεντική παραδοσιακή συνταγή για κανταΐφι από το Ζαχαροπλαστείο Γλύκα δια Χειρός Αυγουστάκη.

Εκτέλεση: 

Βάζουμε να βράσει στους 120 με 150 °C ένα τσουκάλι με 2 λίτρα νερό. Προσθέτουμε 2,5 κιλά ζάχαρη και μία κουταλιά (200 γραμμάρια ) γλυκόζη. Λιώνουμε στους 60 °C 500 γραμμάρια βούτυρο και ανοίγουμε το κανταΐφι. Σε κάθε ταψί βάζουμε περίπου 450 γραμμάρια κανταΐφι.
Ξεμαλλιάζουμε το κανταΐφι ώστε να αφρατέψει. Βάζουμε σε ταψάκι κανταΐφι, απλώνουμε πάνω του το αμύγδαλο που είναι μέτρια κομμένο –ούτε ψιλοκομμένο, ούτε χοντροκομμένο- ξαναβάζουμε κανταΐφι από πάνω και βουτυρώνουμε την επιφάνεια με το βούτυρο που έχουμε λιώσει.
Ψήνουμε το κανταΐφι στους 170 °C για μισή ώρα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά του, αναποδογυρίζουμε –αν πρόκειται για κανταΐφι πλάκα και όχι για ατομικά καταϊφάκια- και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα σιροπιάζουμε με χλιαρό όμως το σιρόπι.

Υλικά: 

• 450-500 γρ. κανταΐφι
• 50-75 γρ. μαύρο ωμό αμύγδαλο
• φρέσκο βούτυρο γάλακτος

Για το σιρόπι

• 2 κιλά νερό
• 2,5 κιλά ζάχαρη
• 200 γρ. γλυκόζη