Γαλακτομπούρεκο με πορτοκάλι
Βάζουμε το μισό γάλα με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα για να λιώσει και το άλλο μισό στο ανακατεύουμε με τα αυγά και το σιμιγδάλι. Μόλις το μίγμα της κατσαρόλας ζεσταθεί το ρίχνουμε μέσα στο δεύτερο μίγμα και τα επαναφέρουμε όλα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε ως ότου δέσει το μείγμα μας. Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαρμελάδα και τους σπόρους από τη βανίλια. Ανοίγουμε ένα φύλλο το βουτυρώνουμε καλά και τοποθετούμε μια κουταλιά από την γέμιση, διπλώνουμε το φύλλο και τοποθετούμε στο ταψί. Αφού γεμίσουμε το ταψί μας τα περνάμε με βούτυρο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Σιροπιάζουμε μόλις βγουν από το φούρνο με το κρύο σιρόπι.
• 1 πακέτο φύλλα κρούστας
• Βούτυρο για άλειμμα
Για τη γέμιση
• 1 λίτρο γάλα
• 200 γρ ζάχαρη
• 200 γρ σιμιγδάλι
• 1 λοβός (ξύλο) βανίλιας
• 4 αυγά
• 1 μαρμελάδα πορτοκαλιού
• 30 γρ βούτυρο
Για το σιρόπι
• 2 κιλά ζάχαρη
• 1 λίτρο νερό
• φλοίδα πορτοκαλιού
• 1 ξύλο κανέλλα
• 3-4 γαρύφαλλα