Κασόπιτα ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα

Το πρώτο μας πιάτο έχεις ρίζες από Ήπειρο αλλά και μικρά Χιώτικά μυστικά! Γρήγορη, οικονομική μα πάνω απ’ όλα πεντανόστιμη!

Εκτέλεση: 

Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε καλά το ταψί με λίγο από το μείγμα βουτύρου. Το βάζουμε στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά, να ζεσταθεί καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το γάλα, τη μισή ποσότητα από το μείγμα βουτύρου που έμεινε, το ξύσμα, το μέλι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Ρίχνουμε τη μισή φέτα και ανακατεύουμε. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσεκτικά για να μην καούμε, και αδειάζουμε το χυλό στο καυτό ταψί. (Με τον τρόπο αυτό η πίτα ξεροψήνεται αμέσως από κάτω και δεν κολλάει.)
Στρώνουμε ομοιόμορφα σε λεπτή στρώση (πάχους περίπου 2 εκ.) και σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Υλικά: 


Για ρηχό ταψί 38 - 40 εκ.


• 100 γρ. βούτυρο πρόβειο
• 80 ml ελαιόλαδο
• 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 250 ml χλιαρό γάλα
• 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
• 250 ml γιαούρτι, στραγγιστό
• 600 γρ. φέτα θρυμματισμένη
• 1 κουταλιά της σούπας μέλι
• 4 αυγά
• αλάτι φρεσκοτριμμένo πιπέρι
• 1 κουτ. σούπας σουσάμι ανάμεικτο με μαυροκούκι για πασπάλισμα