Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα και σάλτσα κρασιού

Χορταστική ομελέτα φούρνου

Εκτέλεση: 

Εκτέλεση για την ομελέτα

• Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
• Σπάμε μέσα τα αβγά ένα ένα τη φορά χτυπώντας τα κιόλας καλά με το σύρμα όσο τα ρίχνουμε.
• Ρίχνουμε μέσα το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
• Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και μετά σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες ή και για όλη τη νύχτα.
• Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Σε ένα ταψί 30x22 εκ. και με υψηλά τοιχώματα ζεσταίνουμε το λάδι.
• Βάζουμε τα λουκάνικα και το μπέικον στο ταψί μαζί με τις φέτες κρεμμυδιών. Τοποθετούμε το ταψί στη μέση του φούρνου.
• Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν τα μπέικον και τα λουκάνικα χρώμα.
• Το μείγμα που ετοιμάσαμε πιο πάνω με τα αβγά θα πρέπει να έχει την υφή της κρέμας γάλακτος. Αν είναι πιο πηχτή αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο κρύο νερό. Παίρνουμε το μείγμα αυτό, το βάζουμε σε ένα δοσομετρικό δοχείο, ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και το ρίχνουμε γρήγορα πάνω από τα λουκάνικα.
• Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και δεν την ανοίγουμε για τα επόμενα 25 λεπτά.

Για τη σάλτσα

• Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με λίγο λάδι ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε που και που μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βαλσάμικο και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνει κολλώδες.
• Για να τελειώσουμε τη σάλτσα μας, ρίχνουμε το αλεύρι μέσα στα κρεμμύδια για να γίνει μία πάστα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ρίχνουμε το κρασί λίγο λίγο τη φορά ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να πάρουμε μία ωραία σάλτσα.
• Αυξάνουμε τη θερμότητα και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να μειωθεί στο μισό περίπου. Προσθέτουμε τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε ενώ συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά.
• Μέχρι εκείνη την ώρα η ομελέτα μας θα πρέπει να έχει φουσκώσει και να έχει πάρει χρυσαφί χρώμα. Αν όχι, συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου.

Υλικά: 

Για την ομελέτα

• 140 γρ. αλεύρι
• 6 μεγάλα αβγά
• 300 ml γάλα ελαφρύ
• 1 κ.σ. μουστάρδα δυνατή
• 1 χούφτα μυρωδικά με τα φύλλα διαλεγμένα και ψιλοκομμένα (φύλλα βασιλικού, δεντρολίβανου, θυμαριού και μέντας) και άλλη μία χούφτα τηγανισμένα για το σερβίρισμα
• ελαιόλαδο
• 8 φέτες μπέικον καπνιστό
• 4 λουκάνικα χωριάτικα μικρά κομμένα σε φέτες χοντρές (250 γρ.)
• 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
• 1 καυτερή πιπεριά
• αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

• ηλιέλαιο για πασπάλισμα
• 2 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα στη μέση και σε λεπτές φέτες
• 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
• 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
• 2 κ.σ. αλεύρι
• 250 ml κόκκινο κρασί
• 500 ml ζωμό βοδινό