Ταλιατέλες με σάλτσα από γαρίδες και μαστίχα

Ένα καλοκαιρινό πιάτο με φινέτσα Ιταλίας και αρώματα Αιγαίου

Εκτέλεση: 

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κουζίνας, αφαιρούμε τα εντεράκια από τις γαρίδες. Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε, τις περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε στην άκρη στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσουμε. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Μόλις το βούτυρο σταματήσει να αφρίζει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στον πολυκόφτη (μούλτι). Τις προσθέτουμε στο τηγάνι, μαζί με την αλεσμένη Μαστίχα. Μαγειρεύουμε το μείγμα ντομάτας-κρεμμυδιού σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει, για 8 λεπτά. Προσθέτουμε το λικέρ Μαστίχας και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 3 λεπτά ακόμα. Στραγγίζουμε τις γαρίδες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Τις σιγοβράζουμε για 4 λεπτά περίπου, ή μέχρι οι γαρίδες να πάρουν ένα ροζέ χρώμα. Προσθέτουμε την κρέμα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά αλλά ελαφρά, να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Λίγο πριν απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά βούτυρο. Σερβίρουμε τη σάλτσα ζεστή πάνω από τα ζεστά μακαρόνια.

Υλικά: 

• ½ κιλό μεγάλες γαρίδες, χωρίς τα κεφάλια και καθαρισμένες αλλά με τις ουρές τους
• φρεσκοστυμμένο χυμό 1 λεμονιού
• 2 κ.σ. βούτυρο
• 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• ½ κ.γ. σκόνη μαστίχας
• 3 μεγάλες σφιχτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
• ¼ φλιτζ. λικέρ Μαστίχας
• ⅓ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
• Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
• ½ κιλό ταλιατέλες βρασμένες al dente σε αλατισμένο νερό με λίγη μαστίχα σκόνη και στραγγισμένα